«Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.»

ст.11 Конституції України

«..громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства..»

ст.53 Конституції України

«До національних меншин належать групи громадян України, які не є українцями за національністю, виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою».

Закон України «Про національні меншини в Україні»

«Кількість представників національних (етнічних) меншин в Україні становить 10 млн 757тис.456 осіб, або 22.2 % від усіх жителів України».

Всеукраїнський перепис населення, 2001 р.

Особливістю національного складу населення України є його багатонаціональність. За даними Всеукраїнського перепису населення на території країни проживають представники понад 130 національностей і народностей.

Всеукраїнський перепис населення, 2001 р.

Найчисельнішими з них є українці, росіяни, білоруси, молдавани, кримські татари, болгари, угорці, румуни, поляки, євреї, вірмени, греки та ін.

Всеукраїнський перепис населення, 2001 р

Україна підтримує мови таких національних меншин: білоруської, болгарської, гагаузької, грецької, єврейської, кримськотатарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької й угорської.

Закон України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин»

Близько ста етнічних меншин та їх мова є невід’ємною частиною українського соціуму та культурного коду держави. Але як добре знаємо ми їх походження і культуру, здобутки і проблеми, минуле і сьогодення?

Етнічна мозаїка України – це проект зі сценарної розробки та препродакшену 8 анімаційних роликів, що розповідають на загал про етнічні спільноти, що проживають на території України (німців, кримських татар, ромів, греків тощо). Цей проект – це спроба стисло показати історію та внесок етнічних меншин у розвиток України

Новини та публікації

Продовжуємо роботу над проектом
3 грудня 2019
Завдяки підтримці партнерів ми розпочинаємо роботу на продовженням мультфільмів про німецьку меншину України.
Чому мультфільми про національні меншини потрібні?
3 грудня 2019
Цікаві мультфільми обожнюють усі: і дорослі, і малята. Цей жанр об’єднує різні вікові категорії: від найменших дітей до дідусів і бабусь.
Договір із Суспільним ТБ підписано!
26 листопада 2019
26 листопада «Німецька молодь в Україні» підписала договір із Національною суспільною телерадіокомпанією України про показ тизеру проекту «Етнічна мозаїка України» та ролику про…
Ролик про німців презентовано!
18 листопада 2019
16 листопада, у рамках щорічного конкурсу авангарду німців України, який зібрав понад 100 гостей, було презентовано мультиплікаційний ролик «Етнічна мозаїка України. Німці». Ролик…
Роботу над сценаріями та роликами закінчено!
30 жовтня 2019
Зовсім скоро чекайте на нас на Суспільному ТБ та у соцмережах!
Фінішна пряма
30 жовтня 2019
30 жовтня для команди проекту та групи експертів була організована презентація роликів та сценаріїв про етнічні меншини України.
Круглий стіл з експертами
30 вересня 2019
27-28 вересня у рамках XXVI конференції Асоціації українських германістів за підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні було проведено круглий стіл з…

Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду