«Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.»

ст.11 Конституції України

«..громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства..»

ст.53 Конституції України

«До національних меншин належать групи громадян України, які не є українцями за національністю, виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою».

Закон України «Про національні меншини в Україні»

«Кількість представників національних (етнічних) меншин в Україні становить 10 млн 757тис.456 осіб, або 22.2 % від усіх жителів України».

Всеукраїнський перепис населення, 2001 р.

Особливістю національного складу населення України є його багатонаціональність. За даними Всеукраїнського перепису населення на території країни проживають представники понад 130 національностей і народностей.

Всеукраїнський перепис населення, 2001 р.

Найчисельнішими з них є українці, росіяни, білоруси, молдавани, кримські татари, болгари, угорці, румуни, поляки, євреї, вірмени, греки та ін.

Всеукраїнський перепис населення, 2001 р

Україна підтримує мови таких національних меншин: білоруської, болгарської, гагаузької, грецької, єврейської, кримськотатарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької й угорської.

Закон України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин»

Близько ста етнічних меншин та їх мова є невід’ємною частиною українського соціуму та культурного коду держави. Але як добре знаємо ми їх походження і культуру, здобутки і проблеми, минуле і сьогодення?

Етнічна мозаїка України – це проект зі сценарної розробки та препродакшену 8 анімаційних роликів, що розповідають на загал про етнічні спільноти, що проживають на території України (німців, кримських татар, ромів, греків тощо). Цей проект – це спроба стисло показати історію та внесок етнічних меншин у розвиток України

Договір із Суспільним ТБ підписано!

26 листопада «Німецька молодь в Україні» підписала договір із Національною суспільною телерадіокомпанією України про показ тизеру проекту «Етнічна мозаїка України» та ролику про німців в Україні на Суспільному ТБ. У рамках договору також передбачено показ роликів на 27 регіональних телеканалах Суспільного ТБ.

Дата: 26 листопада 2019

Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду